Motoristeille

MPEAK – Motoristien Ennakoivan Ajon Koulutus

Oulu MC ry on järjestänyt jäsenilleen sekä muillekin motoristeille Liikenneturvan ohjeistuksen mukaista ennakoivan ajon koulutusta yli 15 vuoden ajan.

 

 

Klikkaamalla alla olevaa kuvaa pääset näkemään toukokuussa 2019 jarrutusnäytöksestä tehdyn videon.

Jarrutusmatka (hätäjarrutus) 80 km/h nopeudesta kuivalla hyvällä asfaltilla on mm. motoristista ja moottoripyörästä riippuen noin 23 – 30 metriä. Kun tähän lisätään reaktioaika, esim. 1 sekuntti on sinä aikana kuljettu matka 80 km/h nopeudesta 22 metriä. Pysähtymismatka olisi tässä tapauksessa noin 45 – 52 metriä.

Videolla paperiseina on laitettu kohtaan, johon moottoripyörä pysähtyi 80 km/h nopeudesta.

Kun nopeus muuttuu 100 km/h olisi rekatiomatka yhden sekunnin reaktioajalla 28 metriä ja tästä syystä siirtyy jarrutuksen aloituskohta 6 metriä eteenpäin. Jäännösnopeus paperiseinään törmättäessä on 68 km/h.

MPEAK-3 koulutuspäivä OuluZonessa 1.6.2019. Kuvaa klikkaamalla pääset näkemään lyhyen koosteen tästä koulutuspäivästä.

 

Ajo hanskassa -opas kokeneelle ja kokemattomalle motoristille

MP69 ry:n aktiiviset motoristikouluttajat ja kääntäjät ovat tuottaneet kaikkien saataville alunperin Norjassa julkaistun perusteellisen oppaan hengissä säilymisen tueksi. Norjassa julkaisulle löytyi sponsoriksi Harley-Davidson -maahantuoja, mutta Suomesta ei sponsoreita saatu, joten julkaisu on saatavilla vain netistä.

Käännöstyön on tehnyt Esa Myyryläinen. Tero Ahlqvist muokkasi tekstiä yhdessä Motoristi Survival -kouluttajien kanssa. Taiton teki Risto Vainio.

Varsinainen asia on pdf-muodossa alla olevien linkkien takana:

tai suoraan yhtenä palana:

Ryhmässäajon ohjeet

Ajokauden alkajaisiksi ja muulloinkin on hyvä kerrata, miten ryhmässä ajetaan. Hyvä ohje löytyy esim. Bajahillin sivuilta.

Muuta luettavaa

Ilmoita webmasterille webmaster(ät)oulumc.fi, jos sinulla on joko aloittelevalle tai kokeneellekin motoristille sopiva teksti.

Moottoripyörän huoltoa ja säätöä